Jaakko Kaarala Laki, tasa-arvoisuus ja rehellisyys

Korkeiden asumiskustannusten syitä.

Helsingissä muutamat poliitikot väittivät aikoinaan että asumisen kalleus johtuu tonttien korkeista hinnoista. Niinpä Herttoniemi projektissa Helsingissä tehtiin koe. Annettiin rakennusliikkeelle tontit halpaan hintaan jolla testattiin pitikö väite paikkansa. Samalla laskettiin tarkkaan paljonko asunnon rakentaminen neliötä kohti todellisuudessa maksoi.

Asunnon myyntihinta ei yhtään alentunut. Rakennusliike vain kuittasi halvemman tontin hinnan itselleen. Todellinen rakennuskustannus oli tuolloin tehdyn selvityksen mukaan noin puolet siitä mitä asunnon hinta maksoi.

Summa summarum: Rakennusliikkeillä näytti ainakin silloin olevan oikeus painaa rahaa kuten apteekeillakin. Tietenkään ne eivät tätä koskaan myönnä vaan korkeista hinnoista on syyteltävä muita. Jos todellinen syy paljastuisi niin samalla kävisi mahdottomaksi jakaa rahaa poliittisille sidosryhmille.

Tähän asiaan on mahdollista puuttua lisäämällä rakennusalan kilpailua. Asuntojen hintojen alentaminen on mahdollista luomalla todelliset edellytykset ulkomaisten rakennusliikkeiden toiminnalle Suomessa. Tietenkin on myös lisättävä tonttimaan tarjontaa samanaikaisesti mitä esim. Helsingissä ollaan juuri nyt tekemässä. Lähivuosina ollaan kaavoittamassa pyöreästi n. 8 miljoonaa kem2 uutta asuntokerrosalaa. Tämä vastaa noin 200 000-250 000 uutta asukasta. Kaavoituksen hitaudesta ei asuntojen hinta siis ainakaan Helsingissä ole eikä tule olemaan kiinni.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Rakentamisesta on 56% veroa. Voisiko sitä pienentää?

Käyttäjän JaakkoKaarala kuva
Jaakko Kaarala

Minusta voisi, ajatus on erittäin hyvä.

Juuso Hämäläinen

Kun rakentaminen on liiketoimintaa, se ei koskaan tule olemaan lähelläkään edullista. Jokainen oikeaa yritystoimintaa harjoittanut, että näin. Yritys hyödyntää kaikki konstit nostaakseen voittojaan. Sitä varten yritykset ovat. Kohtuullista voittoa ei ole olemassakaan.

Toimituksen poiminnat